2005-08-15 14:47:36• hírek • Szatmár.ro

Kivonulás Gázából

Ma hajnalban Izrael megkezdte a Gázai övezetbeli zsidó telepek kiürítését.

 

Hétfő hajnalban az izraeli hadsereg lezárta a kiszufimi átkelőt (az övezetbe vezető utolsó átkelő) is az izraeli polgári lakosság előtt, a telepeseknek pedig 48 órás határidőt szabtak az Izraelbe való önkéntes  áttelepülésre, ellenkező esetre erőszakos áttelepítést is kilátásba helyezve.

Az izraeli hatósági felszólítás a telepeseknek el kell hagyniuk a 21 gázai  övezeti zsidó kolóniát és át kell költözniük Izraelbe. A sorompó leengedése után mintegy ötven katonai járműből álló oszlop vonult be az övezetbe, hogy megkezdjék a telepek kiürítésének előkészítését.

A BBC brit rádió éjszakai szerint a telepesek körében lemondás és dac egyaránt tapasztalható. Egyesek már csak a csodában reménykednek, vannak azonban olyan telepesek is, akik randalírozni kezdtek, és a végsőkig ki akarnak tartani. A helyzetet nehezíti, hogy az éj leple alatt mintegy ötezer, a kivonulást ellenző zsidó szélsőséges szivárgott be a Gázai övezetbe. Ez pedig óhatatlanul összecsapások veszélyét rejti magában a kiürítést előkészítő 55 ezer izraeli rendőrrel, illetve katonával.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: